Tabellione

Interior Architecture / Interior Design / Furniture

This chalet is located in Serre Chevalier and has stunning views over the ski area. It was completely renovated by Atelier Monts et Merveilles, from the study phase (sketches, 3D photos, interior architecture, decoration and furniture) to the completion of the works – the chalet was delivered ready for use, fully furnished.
PLACE: Serre Chevalier – La Salle Les Alpes
YEAR: 2019 – 2020
SURFACE: 350m²
INTERIOR ARCHITECT(S): Atelier Monts et Merveilles
PHOTOGRAPHER(S): B. Bodin


A breathtaking view from the large patio doors

The chalet expands on three levels; the majestic entrance opens up to a raw steel glass wall, a large chandelier, an antique mirror hanging on an old wood wall and old beams on the ceiling.

In an adjacent room, with a seperate entrance, the welcoming ski room with old wood, black mat paint and refined cushions on the central bench contrasts with the pure, white modern garage, with lighting in the spirit of a “showroom”.

Downstairs are the living room, dining room and kitchen.

A very large bookcase with a sliding steel ladder adorns the living room just below. The wall paint recalls the colour of the two Utrecht armchairs by Cassina.
The living room ceiling was completely redone with old beams from alpine chalets.

The owners’ desks face the breathtaking view from the large patio doors, to give them the chance to combine business with pleasure.

The kitchen was completely redesigned, adding a masterful “Lacanche” cooker between « Z » black granite kitchen counters. The old wood wall cladding brings a lot of character to this ensemble. Touches of similar wood are built-in between the black lacquered facades of the kitchen.

The Luzerne stones on the wall were the only pieces left of the original chalet.

All the interior doors were made-to-measure, with the same wood as the wall cladding, so that they blend in perfectly with the decoration. The invisible hinges are built in, so that the sober and elegant handles can stand out.

The staircase was initially tiles; it has been entirely cladded with solid oak, to match the new wooden floor.

The Luzerne stones on the wall were the only pieces left of the original chalet.

The majestic en-suite bathroom in the master bedroom faces the mountains and also has an incredible view.
It is equipped with a large bathtub and two basin counters by Patricia Urquiola, by Agape.
The open work panel made with old vertical beams mark out each space without blocking the view.

Raw concrete slabs were structured and tinted in the mass to be used to trim some of the chalet’s walls. A touch of concrete can be found in each bedroom and in the living room.

Each room was conceived on a different textile colour scheme, while keeping a common thread: old wood, steel and concrete.
The bed heads and curtains were made-to-measure, like the rest of the furniture and fixtures of this luxury chalet.