Chalet Le Cèdre

Interior Architecture / Interior Design / Furniture

This mountain chalet was designed in collaboration with Chalets Bayrou for the timber framing and exterior structure. Architect Philippe Gauthier and project manager Vincent Henri supervised the project. Atelier Monts et Merveilles was called upon for the interior design, flooring, cladding and doors.
PLACE: Serre chevalier
YEAR: 2018
SURFACE: 450m²
ARCHITECT(S): P. Gauthier
PROJECT MANAGER: V. Henri – Sopri
PHOTOGRAPHER(S): P. Masclaux


The cladding is mainly made of local spruce with a natural sawn finish.

The chalet is on half floors, with all the typical rooms found in luxury chalets: wine cellar, ski room, laundry room, play room, cinema, living rooms, dormitory and multiple en-suite bedrooms.

The monumental staircase was created by Label Metal and provides access to each living-space in the chalet. Behind the staircase, every cladding board was curved individually and adapted to the shape of the stringboards. The exterior is made up of terraces, with a spa and a sauna.

The burnished color of the spruce gives each room a naturally warm atmosphere.

All the interior doors perfectly match the wall cladding, with invisible hinges and high-end handles.

The incredible solid oak flooring is made of boards that are up to 420mm large and 6m long.

The furniture mixes solid wood and modern veneer.

The surprising ceiling in the Master Suite bathroom was made with birch trunks; lighting is cleverly hidden in some of the wooden pieces.

The basins and counters were made-to-measure in solid stone.

An impressive curved glass wall opens up to the wine cellar, made exclusively with old wood and local stone.