Chalet La Grande Ourse

Interior Architecture / Interior Design / Furniture
The original shape and volume of this construction were largely included in the new architectural projects in the landscape of this Alpine ski resort.
PLACE: Serre-Chevalier
YEAR: 2017
SURFACE: 375m²
ARCHITECT(S): P. Gauthier
INTERIOR ARCHITECT(S): C. le Gouvello
PHOTOGRAPHER(S): G. Meloni


An emblematic chalet in the valley of Serre Chevalier.

This chalet is one of the most emblematic in Serre Chevalier, originaly created in 2001 by the architect Philippe Gauthier, along with the high-end construction company “Chalet Bayrou”.
In 2017, the owners called on the Parisian interior architect Charlotte le Gouvello and Atelier Monts & Merveilles to remodel the “Grand Ourse” chalet and to create some innovations.

A huge private cinema was created in the basement, with no outside noise can disturb the comfort of screening. This room is equipped with the latest and ultra-modern-sound and projection systems. The walls are soundproof and covered with a decorative cloth.
The stage is made of solid oak on a wooden frame allowing ventilation, heating and air conditioning to go through. It also divides the space to easily welcome more spectators on two levels. The original “Mah Jong” sofas perfectly contrast with the two leather patina armchairs.

Natural thread oak blends perfectly with the aging larch.

The bedrooms have been remodeled with natural oak wire bed heads covered with cloth and leather, which blend in perfectly with the larch wood, that has aged in the sun.
The curtain pelmets and heater covers have been replaced with more modern and contemporary items.

The dressing in the master bedroom has been completely remodeled to make it more practical.
The layout has been optimized, with plentiful drawers, hanging rails, shelves and shoe storage space. The oak matches the bed head and bedside tables.