La Maison Ancienne

Interior Architecture / Interior Design / Furniture
Renovation of this immense mountain house located in one of the traditional villages of Serre Chevalier, combining the charm of an old house with the comfort of modern design.
PLACE: Serre-Chevalier
YEAR: 2017
SURFACE: 300m²
ARCHITECT(S): G. Blanchard
INTERIOR ARCHITECT(S): Atelier Monts et Merveilles
PHOTOGRAPHER(S): B. Bodin


The charm of an old house with the comfort of modern design.

Atelier Monts et Merveilles, in collaboration with its partners from different craftsmen, was assigned to renovate this immense mountain house located in one of the traditional villages of Serre Chevalier, combining the charm of an old house with the comfort of modern design.

The spacious living room, which used to be a barn, stands out with its original wooden framework and is big enough to host the kitchen, the dining room and the living room.

The open kitchen was remodelled with old wood and a very impressive granite counter, to contrast with the extra matt doors and facings.

The majestic larch-wood dining table adjoins the kitchen and comfortably seats a dozen people.

The bedhead was made of burnt wood following the Japanese Shou-sugi-ban technique.

The custom-made bookcase/staircase is the heart of the house. The solid wood staircase contrasts with the graphic and minimalist aspect of the bookcase.

A small bedroom is nestled in one of the vaulted rooms of the house, with its en-suite bathroom. The lighting is indirect to create an elegant and sophisticated atmosphere.

In the spacious master bedroom, a window-seat overlooks a private garden lined with a stone wall. The very graphic bedhead was made of burnt wood following the Japanese Shou-sugi-ban technique. The en-suite bathroom was made with recovered materials that
give an authentic aspect.

The ski room fitted out at the entrance of the house enables the owners to easily and comfortably store and conceal their winter sports equipment.