Chalet Panoramique

INTERIOR ARCHITECTURE / INTERIOR DESIGN / FURNITURE

The Monts et Merveilles teams were given « carte blanche » to imagine, create and furnish all the interior spaces of this chalet with panoramic views over the Montgenevre ski area (3D photos, interior architecture, decoration and furniture, works and work supervision).
PLACE: Montgenèvre
YEAR: 2021
SURFACE: 500m²
ARCHITECT: A . Rovagna
INTERIOR ARCHITECT: Monts et Merveilles
PROJECT MANAGER: Berard Abelli + Studio Monts et Merveilles
PHOTOGRAPHER: T. Blais


In this quite unbelievable space with incredible views over the surrounding mountains, a chimney takes centre stage, with a firebox that is open on two sides

This chalet is spread over four levels.

The main access is on the ground floor. The main door opens onto a huge entrance hall with an adjacent ski room. This is also where the spa is located, with a beautiful wooden jacuzzi and a sauna, a big playroom and cinema room, laundry room and main dressing room with en-suite bathroom.

The second level is entirely open. In this quite unbelievable space with incredible views over the surrounding mountains, a chimney takes centre stage, with a firebox that is open on two sides – the kitchen/dining-room side, and the living-room/playroom side.

A wine cellar was placed under the staircase that leads to the third floor, with glass risers to show suspended wine bottles against the old wood-cladded wall, while isolating the rooms on the floor above from the living-room noise.

A matte black steel glass wall divides the space.

The made-to-measure kitchen is a separate universe. Lacquered with Hague Blue from Farrow & Ball, it blends in perfectly with the surrounding old wood. The handles, central island unit and cooker hood were custom-made with burnished brass. There is an adjoining pantry for storage.

A space specially dedicated to board games was also created at one end of the room.


The rustic oak wooden floor was made of 5-meter long boards

This fifteen-meter long room shows off the rustic oak wooden floor; it was made of 5-meter long boards, some of which are 40 centimeters wide.

The third floor is dedicated to the bedrooms, with three master bedrooms and their en-suite bathrooms and an office that can be used as an extra bedroom.

The curtains match the bed-heads which are upholstered with fabric and decorative elements. Each bedroom is decorated in a specific tone, equipped with a very large dressing room, bedside tables and a desk.

All the interior doors were tailor-made with old wood to match wall cladding, and blend in perfectly with the decoration. The invisible hinges were integrated so that only the elegant handles stand out.

Finally, under the timber framing made of local larch wood, the last floor is for the kids.

It is composed of two symmetrical dorm rooms with four independant beds. The « mountain refuge » effect is emphasized by high storage cupboards, accessible thanks to a sliding ladder.

Each dorm has its ensuite bathroom.